AntTail

Publication in the Dutch Financial Times

‘Farmaceuten willen wél betalen voor een beveiligde vervoerketen’

Albert Wagenaar 27 mei 15:45

In De Vonk vertelt iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week: Mark Roemers, die met zijn bedrijf AntTail temperatuurcontrole bij medicijnvervoer eenvoudig maakt. De temperatuurmonitor wordt nu gebruikt bij de distributie van coronavaccins in Uruguay.

IT-ondernemer Mark Roemers (57) komt via de supermarkt in de farmaceutische industrie terecht. Tussen 2002 en 2011 werkt hij voor Dyzle, een bedrijf dat gas- en energiemeters levert aan supermarkten. ‘80% van hun stroomverbruik gaat op aan koelingen’, zegt Roemers. Dyzle gaat daarom ook temperatuurmetingen in koelkasten uitvoeren. Eerst met draden, later draadloos.
Door de levering van temperatuurmeters aan supermarkten komt Roemers in contact met de farmasector. Ook daar is het meten van de temperatuur van belang, tijdens het gekoeld transport van medicijnen. Roemers beseft dat de farmaceutische markt veel aantrekkelijker is om mee te werken. ‘Als ik een temperatuurmeter van €35 aan eensupermarkt wil leveren voor een vrachtwagen vol aardbeien, vinden ze dat te duur. Het mag niks kosten. Farmaceuten willen wél betalen voor een kwalitatief beveiligde vervoerketen.’
Ook was er altijd ‘gezeur’ met de partijen die de koelingen onderhouden. ‘Dat waren niet onze vrienden, doordat ze telkens van ons moesten horen dat de metingen uitwezen dat hun koelsystemen niet goed werkten.’
Er ontstaat een verschil van inzicht tussen de inmiddels tot ceo van Dyzle opgeklommen Roemers en zijn aandeelhouders. ‘Ik wilde groeien, maar zij wilden snijden in de kosten. En er waren meer dingen aan de hand.’ Na een reorganisatie ruimt Roemers het veld en besluit vervolgens, in 2012, met een partner een eigen bedrijf voor temperatuurmonitoring voor medicijnen op te zetten: AntTail. Ze brengen zelf het startkapitaal bijeen. Na een opdracht van farmaconcern MSD komt daar in 2015 een investering van een durfkapitalist bij, gevolgd door een overname in 2018 door de JE Group.

‘Voor supermarkten mochten mijn temperatuurmeters niets kosten, farmaceuten willen wél betalen’

Twee medewerkers
Eigenlijk telt AntTail maar twee medewerkers, zegt Roemers. ‘Mijn collega, Robert-Jan Gorter, en ik bedenken alles, de productie van de temperatuursensoren, hardware en software, hebben we uitbesteed.’ Daardoor kunnen hij en zijn collega zich volop focussen op het bedenken van nieuwe systemen en de verkoop hiervan. ‘Wat dat betreft zijn we eigenlijk een klein intellectueeleigendomfabriekje.’
AntTail ontwikkelt sensoren voor de controle van de juiste bewaartemperatuur van farmaceutische producten verder door. Het bedrijf legt zich in het bijzonder toe op de temperatuurmonitoring tijdens het vervoer van medicijnen, waarvoor de dozen niet tussendoor geopend hoeven te worden. Zo blijft de temperatuur rondom de medicijnen stabiel.
‘Wat ik leuk vind om te zien, is dat mensen die het voor het eerst gebruiken verbaasd zijn over hoe makkelijk het werkt. Met een app op een smartphone scan je de doos waarin de sensor is bevestigd. De sensor stuurt via de smart-
phone de temperatuurgegevens naar een cloud, die de data opslaat en de temperatuurvereisten checkt. Het resultaat krijg je vervolgens op je telefoon te zien. Met een app kun je wel 300 sensoren tegelijkertijd uitlezen.’
De temperatuursensoren van AntTail worden op dit moment gebruikt bij bijvoorbeeld de distributie van coronavaccins in Uruguay. ‘Door de temperatuurmonitoring is distributie een supersimpel model. Je kunt bij wijze van spreken in elke sporthal gaan vaccineren, doordat je weet dat de temperatuur stabiel is gebleven tijdens het transport en je lokaal geen speciale koelinstallaties nodig hebt.’
Sinds twee jaar werkt AntTail samen met Va-Q-Tec, een bedrijf dat hoogwaardige koelboxen levert. Samen met Va-Q-Tec wil AntTail in nog meer landen bijdragen aan de distributie van coronavaccins. Er lopen gesprekken met Ecuador en Brazilië.
Roemers is zelf overigens nog nooit in Uruguay geweest. ‘Het lijkt me wel leuk na de pandemie eens op bezoek te gaan in de landen waar onze sensoren gebruikt worden. Dan kan ik het ook eens in het echt zien.’

In de prijzen gevallen

In 2015 heeft AntTail de EuroCloud Award voor beste cloudproduct in de wacht gesleept.
In 2018 won AntTail samen met farmaconcern MSD de IoT Award Healthcare voor monitoring van temperatuurgevoelige medicatie.

Auteur:
Albert Wagenaar is medewerker van Het Financieele Dagblad.

For more information:
Mark Roemers, CEO
AntTail, Oudeweg 32, 2031 CC Haarlem, The Netherlands. Tel: +31 85 876 9386
mark.roemers@anttail.com
www.anttail.com

NOTE: About AntTail
AntTail designs, develops and delivers products and services to monitor and track the origin and temperature of medicines throughout the cold chain. AntTail cloud computing and SaaS based solutions help to ensure product quality and prevent counterfeiting. Pharmaceutical, transportation and logistics service providers, healthcare providers and retail outlets can follow shipments and deliveries, checking temperature every step of the way. AntTail works within existing cold chain quality procedures, eliminating the need for complex implementation and capital investments.